| NYHETER | 
perSIran

Redaktion

● Mehrdad Sahba
● Shahram Farzanehfar
● Taher Sadigh, Chefredaktör
och ansvarig utgivare

Kontakta perSIran: [email protected]Israel spionerade på USA:s förhandlingar med Iran
image


I ett internationellt spel på extremt hög nivå spionerade Israel på USA:s atomförhandlingar med Iran - för att sedan använda den inhämtade informationen för att försöka sabotera Vita Husets plan till kärnkraftsavtal med Iran. Det skriver Wall Street Journal.

Iranska journalisten Parvin Ardalan får priset Årets kvinnogärning 2014
image

Årets kvinnogärning 2014 tilldelas feministen, aktivisten, journalisten och fristadsförfattaren Parvin Ardalan. Årets Kvinnogärning delas ut årligen av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, till en person som synliggör och förändrar den verklighet som mäns våld mot kvinnor utgör.

Svd i Iran: ”Varje dag är det strejker någonstans i Iran”
image

Sanktioner och prisraset för oljan drabbar Irans ekonomi hårt. Till vardagen hör strejker och ute på gatorna klagar människor på de styrande – som i sin tur skyller landets ekonomiska svårigheter på utlandet.

Irans utrikesminister: ” Avtal om kärnenergi denna vecka möjligt, om sanktionerna upphävs.”
image

En överenskommelse om Irans kärnteknikprogram skulle kunna vara i hamn redan i slutet av veckan, om bara USA och andra västmakter går med på att häva sanktionerna, hävdar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Manöver: Iransk robotattack mot ”amerikanskt superfartyg”
image

Iranska kanonbåtar gick på onsdagen till attack mot det amerikanska hangarfartyget.
Den skalenliga modellen sköts sönder och samman och i Iran är man nöjd med sin militära kapacitet.

Utrikesminister Kerry: Iran och USA har samma mål : att bekämpa IS.
image

USA och Iran har ett gemensamt intresse av att bekämpa extremistgruppen Islamiska staten. Men länderna samarbetar inte för att uppnå målet, konstaterar USA:s utrikesminister John Kerry.

Svenska Pen stöder utvisningshotad Iransk filmare
image

Svenska Pen kräver att avvisningen av den iranska dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban stoppas .
”Alla indikationer som Svenska Pen tagit del av pekar på att Roozbeh Janghorban löper en överhängande risk att fängslas, torteras eller i allra värsta fall avrättas om han utvisas till Iran."

Israel bluffade om Irans kärnvapenmöjligheter
image

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu varnade för att Iran snart kunde bygga kärnvapen - trots att uppgifterna inte stöddes av den egna säkerhetstjänsten. Det rapporterar The Guardian.

Tidigare Vice president i Iran i fängelse för korruption
image

Mohammad Reza Rahimi, en nära medhjälpare till Mahmoud Ahmadinejad, Den iranska regimens förra president har fängslats. Han har dömts för korruption, rapporterar den officiella nyhetsbyrån IRNA.

Iransk film vinner toppfilmpris i Berlin
image

Storfavoriten Jafar Panahi som har trots ett 20 årigt förbud av regimen i Iran att göra film skapat flera filmer, fick årets förstapris i filmfestivalen i Berlin, för filmen ”Taxi”. Han själv kunde inte närvara då han ochså fått utreseförbud.

Dokumentärfilmare utvisas till Iran
image

Migrationsöverdomstolen har, som sista instans i en rad domstols- och myndighetsbeslut, fastslagit att den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban och hans familj ska utvisas. Han riskerar att avrättas skriver Aftonbladet.

Laleh i intim SVT dokumentär
image


"Jag är inte beredd att dö än" är en dokumentär om den iransk födda artisten Laleh Pourkarim. Dokumentären sänds i SVT2 på lördag 31 januari.

Iran förväntar sig genomförande av S-300-avtalet
image

Iran förväntar sig ett genomförande av avtalet om ryska luftvärnssystem S-300, enligt den iranske ambassadören i Ryssland Mehdi Sanaei.Det rapporterar Rysslands röst.

Vostok Nafta bygger upp portfölj av iranska internetbolag
image

Vostok Nafta-chefen Per Brilioth på att bygga upp en portfölj av iranska internetbolag, rapporterar Dagens indudtri. Landet har Mellanösterns högsta internetpenetration samtidigt som är konkurrensen från internationella internetbolag är blygsam på grund av USA:s sanktioner.

Obama varnar för att införa nya sanktioner
image

USA:s president Barack Obama varnar den amerikanska kongressen för att införa nya sanktioner mot Iran. Obama anser att nya sanktioner kan underminera de pågående samtalen om Irans kärntekniska program.

Irans och USA: s utrikesministrar möts i Paris
image

De amerikanska och iranska utrikesministrarna träffades på fredagen i Paris för att diskutera det iranska kärntekniska programmet. Irans Muhammed Jawad Zarif och USA:s John Kerry träffades under någon timme, och det enda som meddelades efteråt var att fler möten planeras.

Nyheter  |  RSS  | 


©persiran.se