| KULTUR | 
Artiklar

Redaktion

● Mehrdad Sahba
● Shahram Farzanehfar
● Taher Sadigh, Chefredaktör
och ansvarig utgivare

Kontakta perSIran: [email protected]Shora Esmailian
Journalist och författare

Nyårsfirande mot fanatismen
image

Shora Esmailian beskriver hur firandet av den sekulära högtiden Norooz mer än någonsin är en motståndshandling, mot teokratisk diktatur, fanatism och terrorism.

Tirdad Arshani

NOUROZ- EN BAKGRUND
image

Nouroz är en av de största högtiderna globalt sett. Den firas inte bara i dagens Iran utan i hela Mellanöstern och Västasien, främst av de farsitalande, kurdisktalande och delar av de turkisktalande samhällena. Det är glädjande att nouroz numera uppmärksammas stort i Sverige också. Det skrivs om nouroz i tidningar, man sänder radioprogram, ordnar olika föreställningar osv.

En dikt av Partaw Naderi/Afghanistan
Övers. T.S. Sarabi

Stora bilden, lilla spegeln
image

Min mor hörde till ärbarhetens gröna stam
talade paradisets språk
bar fromhetens silkesslöja
hennes hjärta, Guds himmel
med den gudomliga sanningens dimension
och jag hörde Guds röst
i hennes hjärtslag
och utan att någon visste
vistades Gud i vårt hem
utan att någon visste
steg solen upp ur min mors röst

Mithra Sadigh

Kom kärleksljus

image

Han vandrar över vidderna
genom den eviga dimman
axlarna tyngda
huvudet böjd

Ingrid Johansson

En resa till Iran: Kashan och Aran
image

På 1800-talet bodde många framgångsrika matthandlare i Kashan, där de byggde sina fantastiska palats. Flera av dem är nu renoverade och visas för allmänheten. Vi gick från det ena till det andra och beundrade kakel, väggmålningar, reliefer, blyfönster, spegelglas, stuckarbeten, takkupoler och gårdar med spegeldammar.

Ingrid Johansson- november 2013

En resa till Iran: Isfahan
image

Resan till Isfahan var lika vacker som tidigare genom det torra ökenlandskapet. Mitt i staden ligger det kända Imam-torget, ett av UNESCO´s världsarv. 510x160 m stort lär det vara störst i världen efter Himmelska Fridens Torg i Peking. Med enhetliga arkader runt om den grönskande ytan, två kakelklädda moskéer och ett palats med fantastisk veranda är det ett av världens vackraste torg.

En berättelse av Keivan Ashhami

Timur Lenk
image

Denna berättelse är hämtad ur boken "Farväl Lagercrantz".
© Civitas Nova AB 2013
ISBN 978-91-637-3593-6
baksidestexten lyder:
Vad har Sara, Märta , Timur Lenk och Nola Pale gemensamt? Annat än att de utgör meningen med livet? Var för sig, eller tillsammans.
I några korta berättelser, sammanflätade med fragment av sina resor får författaren oss att dela värld, och minnen, med de levande och de döda. Minnen som får oss att reflektera över ett sammanhang där allt ingår. Sommarvistelse i en liten by i södra Frankrike, Öppnandet av en sarkofag i Teheran, vandring till Santiago De Compostela och Timur Lenks levnadsöde.
Och resultatet av alla reflektioner? Det återstår
.

Simin Daneshvar
Övers. Habib Farajzadeh

Förrädaren
image

novell

Översten hälsade motvilligt, men mannen svarade inte, såg bara på honom och sade något på arabiska. Översten hörde men förstod bara ett ord, ”förrädare”.

En novell av Khosrow Shahani/övers. Habib Farajzadeh

Porslinslagaren
image

Han gick sakta utan att lägga märke till vad som hände runt omkring. Orediga och förvirrade tankar tröttade mer och mer hans huvud. Han kunde inte styra sina tankar. Bakom hans lugna blick fanns ett hav av ångest: oro för framtiden, rädsla för sjukdomar, fruktan för hyresvärden, ängslan för sonen, bekymmer över skulder och brödföda. Hundra olika tankar myllrade i hans huvud och störde honom. Men han fortsatte sakta att gå några steg och emellanåt ekade hans rop i de tomma och tysta gränderna: ”Jag lagar tallrikar, tefat, kannor, skålar, porslin.” Ingen svarade honom.

Arash Hejazi, Övers. Jan Henrik Swahn

SKAPANDETS DUSTER MED CENSUREN I IRAN
image

Vad händer med ett land där många författare har lagt skrivandet på hyllan eller i alla fall gett upp försöken att publicera sig? Författaren och förläggaren Arash Hejazi skriver om självcensuren som har slagit rot i många iranska författare. Håller den iranska litterature på att tyna bort?

Hassan Ahmadi/Övers. Habib Farajzadeh

Dessa ögon
image

Hon hade nyss sänkt sin blick från den blå himlen och gjorde sig klar att gå över gatan. Innan hon tagit första steget fäste hon blicken på en punkt på andra sidan gatan. För att vara säker ville hon blunda och öppna sina ögon på nytt, men ögonfransarna nådde inte varandra. För varje sekund blev ögonen alltmer vidöppna. Hennes ben stelnade och hon kunde inte röra sig ur fläcken. Kvinnan såg en yngling och trodde inte sina ögon.

Nyheter  |  RSS  | 
©persiran.se