| BLANDAT | 

Redaktion

● Mehrdad Sahba
● Shahram Farzanehfar
● Taher Sadigh, Chefredaktör
och ansvarig utgivare

Kontakta perSIran: [email protected]Shora Esmailian
författare till ”Ur askan – Om människor på flykt i en varmare värld”

Statistiken hjälper ingen när jorden brinner
image

Okej, låt oss gå på det lägsta. Låt oss planera framtiden och ta politiska beslut efter en forskning vars syn på naturen är gradualistisk, i tron att den alltid förändras långsamt. Låt oss bortse från de tröskeleffekter som tenderar att dyka upp förr eller senare i alla system – i privatlivet, ekonomin, naturen. Låt oss nöja oss med vetenskapen i mittfåran, i stället för den i det främsta ledet. Ändå landar vi i vetskapen om att det snart är för sent för att ha en dräglig värld att leva i, om vi fortsätter vårt fossilberoende.

Shora Esmailian

Den gröne Marx
image

På en tågluff genom Europa sommaren 2009 återkom ett välkänt ansikte vid station efter station. Hans skäggiga nuna prydde omslagen på tidningar och magasin; hans plötsligt avdammade verk stod uppställda på gatustånden i Berlin, Paris, Milano, Barcelona. Knappt ett år efter den ekonomiska krisen hade Karl Marx och hans teorier om kapitalismens inneboende motsättningar blivit populära igen. Men här i Sverige har det förblivit tyst.

Shora Esmailian

Minnenas makt
image

Hur viktigt är det kollektiva minnet för ett lands historia? Behöver vi minnas var vi kommer ifrån för att bekämpa klimatförändringar? Vad händer när kvinnor inte delar med sig av svåra minnen från sexuella övergrepp? Berättelserna om var vi människor kommer ifrån har gått förlorade i globaliseringens tidevarv, menade den framstående norske antropologen Thomas Hylland Eriksen. De eskalerande förändringarna har lett till överhettning och minnesförlust, i ekonomin, i känslolivet, i klimatet.

M.Ardalan

Garderobsdiplomati med Iran
image

Det är oklart i vilken utsträckning Ashtons "klännings"-diplomati bidragit till att hålla förhandlingarna vid liv. Men en sak är säker: I de kommande samtalen i Moskva står åter hennes dekolletage - eller avsaknaden därav - i centrum.

Orumiyehsjön, Irans största saltsjö, omvandlas till Salt
image

Orumiyehsjön i nordvästra Iran, en av världens största saltsjöar och en av Unescos biosfärområden, håller på att försvinna på grund av torka och vanskötsel, och har blivit en viktig orsak till oro för miljöaktivister och vanliga människor i Islamiska republiken Iran.
Sjön har redan förlorat hälften av sin yta under senare år. Experter har sagt att sjön som är livsviktig för jordbruket och turismen, kan helt torka ut under de närmaste åren.
Här vill perSIran med hjälp av olika källor belysa problemet med Orumiyehsjön från olika aspekter och ge en klarare bild av situationen till den del av våra läsare som efterlyst just detta.
Redaktionen

Mitt hopp om att återse Iran; bara en dröm?

Lördagen den 12 juni var årsdagen av startskottet för den ”gröna” rörelsen i Iran; det var då en majoritet av Irans befolkning valde en annan regering men den nuvarande regimen med Ahmadinejad som president struntade i valresultatet och fuskade sig kvar vid makten. Med hjälp av militär, polis och lejda anhängare krossades de fredliga protesterna.

Ashk Dahlén

Historiska förbindelser mellan Sverige och Iran från vikingatid fram till 1970-talet
image

”Ispahán är halva världen”, säger ett persiskt ordspråk. Det är sannerligen en hel sagovärld som ligger för ens fötter, då man skådar ut över Ispahán från loggian till ett av de palats, där stadens skapare, Schah Abbás I (1587-1629), Persiens Ludvig XIV, residerade. Gustav VI Adolf

Sohrab Sarabi

En annalkande miljökatastrof i Iran
image

Den 2 april ägde en stor demonstration rum i staden Tabriz i nordvästra Iran som ledde till att ca 70 deltagar greps av säkerhetspolisen.Den var en protestaktion mot uttorkningen av sjön Urmia i nordvästra Iran som skapat stor oro bland befolkningen och miljömedvetna människor, bl. a. många miljövårdsexperter.

©persiran.se